22 серпня 2019
Флешбек у минуле або історія створення молочної ферми в с. Оршівці
Ферма в с. Оршівці (Кіцманський р-н, Чернівецька обл.) належить підприємству ТОВ «АТЗТ «Мирне»», що входить до складу Корпорації «Сварог Вест Груп». Господарство має статус племінного  заводу з розведення української червоно-рябої  молочної породи.

Оршівці — село, яке лежить на лівому березі ріки Прут, за 13 км від районного центру, за 3 км від залізничної станції Оршівці. У писемних джерелах село згадується в 1638 році. Багаторічна історія успішного ведення сільського господарства розпочалася  із створення в 1948 році колгоспу "Перемога". Виробничий напрям — рослинницько-тваринницький. Артіль має 1 408 га землі (в т. ч. 1 222 га орної), близько 740 голів великої рогатої худоби, 810 свиней.

Історія створення стада: на фермі основною породою худоби була симентальська з посередньою молочністю в межах 2 500-2 700 кг молока від корови, відмічалась доброю пристосованістю до місцевих умов утримання, але недостатньо до умов промислової технології. З метою підвищення ефективності скотарства спеціалістами і керівниками господарства проводилась пошукова робота по переобладнанню тваринницьких приміщень і одночасно по створенню нової породи молочного напрямку продуктивності, пристосованою до використання  в умовах промислової технології. Покращення симентальських корів проводили шляхом схрещування їх з плідниками монбельярдського відріддя, а потім використовуючи плідників червоно-рябої голштинської породи. В результаті проведеної планової роботи по вдосконаленню стада молочних корів в 1992 році в Україні була затверджена українська червоно-ряба молочна порода. Враховуючи те, що материнською основою навоствореної породи на Буковині використовувався буковинський тип сементала, який за багаточисленними ознаками відрізнявся від тварин центральної зони України, тому селекційна робота продовжувалась в Чернівецькій області по формуванню прикарпатського типу червоно-рябої молочної породи, який в кінці 1999 року комісією Мінагропрому був затверджений як внутріпородний тип.

СВК «Оршівський» (утворився в процесі реорганізації колгоспу «Перемога») завдяки цілеспрямованій багаторічній співпраці з кращими селекціонерами України, в тому числі з Буковинським інститутом агропромислового виробництва Української академії аграрних наук перетворився у ведучий  в області племзавод. Так, в 2002 році надій молока від корови становив 5 168 кг, коли середній надій від корови в інших сільгосппідприємствах складав 2 472 кг. Згодом ферма в с. Оршівці стала власністю ТОВ «АТЗТ «Мирне»».

За період роботи ТОВ «АТЗТ «Мирне»» досягнуло хороших результатів за виробничими показниками. Сьогодні надій на одну фуражну корову складає 6 800 кг. На підприємстві перманентно проводяться роботи по досягненню високого генетичного потенціалу молочної продуктивності корів:
  • цілеспрямована селекція по мінімальній кількості показників, а саме рівню надоїв з врахуванням жирності, типу тілобудови, відтворювальних функціях;
  • використання високоцінних плідників для одержання високоякісного потомства;
  • вибраковка малопродуктивних тварин (25-35%);
  • спрямоване вирощування ремонтного молодняку.

Ферма в с. Оршівці