15 травня 2019
Кроки до створення Музею села Брикуля

26 березня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю “Подільський господар” (підприємство, яке входить до складу Корпорації “Сварог Вест Груп”) та Громадською організацією “ЗЕЛЕНЕ ПЛЕСО БРИКУЛІ” був підписаний договір пожертви відповідно до якого старовинний будинок, який був споруджений для лікаря Віктора Феофіловича Клопотович, передано громаді села Брикуля. Мешканці мають надію на відновлення історичної пам’ятки, яка стане прикрасою села.

Керівництво компанії  одним із важливих напрямків своєї діяльності вважає сприяння покращенню життя на селі. Адже гармонійний розвиток соціуму і бізнесу, збереження природних багатств, історичних та культурних надбань нашої землі для майбутніх поколінь – цілі, які лежать в основі стратегії розвитку Корпорації “Сварог Вест Груп”.

Наша Батьківщина багата на народні традиції, історії та історичні пам’ятки. Одна віха такої історії – лікар Віктор Феофілович Клопотович, його дуже шанували по всій Сульжинській волості Заславського повіту, до якої входила Брикуля. Православний. Син св’ященника. Закінчив Житомирську гімназію з золотою медаллю та Військово-медицинську академію із званням "лекаря с отличием". Сокурсник Боткіна Є.Б. по Військово-медицинській академії. Він ставив напрочуд точні діагнози, найскладніші приймав пологи. А ще допомагав нужденним: наприклад, узимку сухими дровами.

Історичною цінністю Шепетівського  району в селі Брикуля є старовинний будинок, який був споруджений для лікаря Клопотовича. На сьогоднішній день будівля знаходиться в аварійному стані. Голова Громадської організації “ЗЕЛЕНЕ ПЛЕСО БРИКУЛІ” Василь Троян звернувся до керівництва компанії з пропозицією передачі маєтку громаді для створення та розвитку Музею села Брикуля.

“Нині дім Клопотовича стоїть пусткою, ніхто не доглядає за деревами в парку, посадженому свого часу лікарем. В фундаменті споруди живуть вужі, неподалік із криниці стримить берізка. А колись від будинку у п’яти напрямках, мов промені сонця, розходилися квіткові алеї. Росли тут ялини, ясени, акації, якими опікувався господар обійстя,” — записав 1997-го спогади старожилів місцевий фельдшер Петро Синюта.

Для довідки:

Село Брикуля Шепетівського району Хмельницької області розміщено в живописному місці північної Хмельниччини. Засновано в XVI ст. До кінця ХІХ ст. село Брикуля було центром Сульжинської волості Ізяславського повіту Волинської губернії. Історично підтверджено, що перші поселення людей в цій місцевості відомі з 100–500 років.

Брикуля