11 березня 2019
Племінне господарство ТОВ "Подільський господар": унікальна українська білоголова порода ВРХ

Нині у Корпорації “Сварог Вест Груп” діють молочно-товарні ферми, яким присвоєно статуси племінних заводів з розведення української червоно-рябої молочної породи, української чорно-рябої молочної породи та української білоголової. Остання з яких є унікальною, адже стадо корів даної породи можна знайти тільки в Україні, тільки в смт Антоніни Хмельницької області і тільки у господарстві ТОВ “Подільський господар” (підприємство, яке входить до складу корпорації).

Чим унікальна українська білоголова порода великої рогатої худоби ?

Породні особливості: виняткова пристосованість до кормових та кліматичних умов зони, невибагливість, високі показники надоїв та жирності молока, сильний імунітет, унікальність генофонду. Корови цієї породи використовувались як материнська основа при виведенні західного внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Молочна продуктивність племінних корів становить в середньому 4-5 тис. кг. Продуктивність корів-рекордисток – у межах 7,8-9,6 тис. кг молока.

Яка її історія ?

Білоголова українська порода створена в кінці ХVIII ст. в результаті відтворювального схрещування місцевої худоби з гронінгенським відріддям голландської худоби, використовувалася в поліській кліматичній зоні. Порода вдосконалювалася в процесі наступної селекційної роботи. У процесі відбору перевага надавалася худобі, яка в умовах одноманітного харчування могла забезпечити високу молочну продуктивність. Білоголова українська порода належить до порід молочного напряму продуктивності.

Як відрізнити українську білоголову від інших порід ?

Зараз ця тварина —  яскраво виражений молочний тип ВРХ, досконалої міцної конституції, має глибоке, велике вим’я з рівномірно розвиненими всіма частками, з широкою основою прикріплення, також має пряму й широку спину, тонкі ноги. Середня частина тулуба — довга та широка, сприяє розвитку і посиленій діяльності органів травлення. У переважній більшості корови стада мають чорне забарвлення, білу голову з “окулярами” навколо очей, здебільшого білі черево та вим’я, а також нижні частини ніг і китицю хвоста.

В умовах дбайливого догляду та правильної організації кормової бази білоголова швидко набирає ознак високопродуктивних крупних порід. Разом із підвищенням молочної продуктивності, худоба добре набирає вагу: збільшується об’єм грудей та задньої частини, розмір вим’я. Так, за правильної організації раціону жива вага корів — 370-440 кг, бугаїв — 800-900 кг. Середня жива корів після першого отелення становить 452 кг, після другого — 521 кг, після третього і старше — 556 кг, маса телят при народженні — 30-34 кг. У шість місяців телички важать 140-160 кг, бички — 175-185 кг, у 12 місяців — 260-280 і 355-365 відповідно. Вихід телят на 100 корів — 86.

Як годують тварин?

Годівля – найдорожчий процес в молочному скотарстві. Дотримуючись сучасної технології за різними підрахунками навіть в самих сучасних господарствах на корми йде від 45 до 60% витрат, пов’язаних з утриманням і вирощуванням тварин. І це не той випадок, де суттєво можна зекономити. Якісний раціон – високий надій, та високі прирости. Для розрахування та балансування раціонів технологи використовують програмне забезпечення Hybrimin.

Чи потрібно вдосконалювати генетику стада білоголової і проводити селекційні роботи?

Виважена та серйозна робота в області покращення генетичних показників, внутрішньопородна селекція тварин — це не тренд, а реалії буднів господарства ТОВ “Подільський господар”. Фахівці користуються СУМС “Інтесел Орсек” - пакет програм для оперативного управління виробничим і селекційним процесами в молочному стаді, що дає змогу проводити:
  •     індивідуальний племінний облік та оцінювання на всіх періодах вирощування;
  •     бонітування тварин;
  •     швидкісний вихід на будь-яку інформацію про тварину за допомогою зручної системи пошуку та вибору інформації;
  •     прогноз очікуваної продуктивності корів за поточну лактацію;
  •     прогноз надоїв на фуражну корову.

Для штучного осіменіння корів та телиць чорно та червоно-рябої порід підприємство використовує заморожену сперму найкращих биків американської, канадської та європейської селекції. Для білоголової породи використовується спермопродукція биків, як власного розведення, так і биків із спермобанку Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН.

Застосування яких технологій є результатом високої якості молока?

На фермах господарств для процесу доїння використовуються один доїльний зал та молокопроводи. За допомогою цих систем при доїнні корів підприємства отримують молоко вищого та екстра ґатунків. Під час доїння унеможливлюється контакт молока із зовнішнім середовищем, а також швидке охолодження молока в холодильниках до +4 +6°C. Перед відправленням молока на переробні підприємства проводиться детальний аналіз за такими показниками: кислотність, вмісту жиру, білку, наявності води, залишків антибіотиків та інгібуючих речовин, густини, тощо.

У поєднанні з передовими технологіями утримання і годівлі тварин, на фермах господарств корпорації отримують стабільно високі надої. Так, річний надій корів чорно-рябої породи  становить 7 050 кг молока з жирністю 3,71%, червоно-рябої породи 7 400 кг з жирністю 3,55%, білоголовій – 5 450 кг з жирністю 3,44%.

Українська білоголова порода