22 липня 2019
Спельта — древня “хлібна” пшениця

Корпорація “Сварог Вест Груп” вирощує спельту за органічною технологією вже не перший рік. На теренах ТОВ "Лотівка Органік" посіяно озиму спельту на площі 265 га. Аграрії компанії вже приступили до її збору.

Зануримося в історію. Спельту або полбу вирощували на території України ще з давніх-давен, саме вона є прародичкою нинішньої пшениці. Генетик Микола Вавілов досліджував спельту, бо бачив у ній великий генетичний потенціал для створення нових сортів пшениць. На противагу іншим вирощуваним видам зернових спельта є генетично “здоровою” та поживною рослиною, має вищу енергетичну цінність, містить більше жирів, незамінних амінокислот, її цінність для здоров'я незрівнянно вища.

Фахівці компанії  віддають перевагу вирощуванню саме органічної спельти тому, що вона менш вибаглива до природних умов, їй менше завдають шкоди хвороби та шкідники. В сегменті органічного землеробства, ця непримхлива рослина є більш рентабельною, а також попит на цю культуру вищий в такому випадку.

Спосіб вирощування спельти майже такий як і у пшениці. Відмінність полягає тільки у живленні. Органічна технологія вирощування не передбачає внесення добрив хімічного походження. Живлення зимостійкого виду пшениці відбувається за рахунок сівозміни. На полях ТОВ “Лотівка Органік” її сіяли після сої та льону, які є одними з найкращих  попередників.

"Спельта — це стародавнє цільне зерно, яке вирощували і вирощують в багатьох частинах світу. Ця сільськогосподарська культура дає непоганий врожай. Наша компанія має потужності для доробки зерна спельти. Експортуємо ми повністю очищену продукцію в Європу. Максимальну урожайність вдавалось отримати 4,2 т/га. Усі поживні речовини спельти рівномірно розподілені по усьому зерну, — саме тому при будь-якій переробці,  можна отримати однакову користь", —  Сергій Болюх, головний агроном регіону (Північ).

Збір спельти