25 червня 2019
SVAROG INSIDER: розмова з оператором машинного доїння

Люди, які люблять тварин — особливі, мають шляхетну душу та чуйне серце

Проект ”Тваринництво” у Корпорації ”Сварог Вест Груп” представлений підприємствами (ТОВ “АТЗТ “Мирне””, ТОВ “Подільський господар”), основними видами діяльності яких є молочне тваринництво. Зараз у складі компанії функціонує 10 ферм у Хмельницькій та Чернівецькій областях. Тваринницькі господарства корпорації мають статус племінних заводів з розведення української білоголової, української червоно-рябої молочної породи та української чорно-рябої молочної породи. На сьогодні дійне стадо нараховує 4 300 корів із середньодобовим надоєм близько 20 л молока на голову.

Існує багато показників, які роблять молочну ферму успішною: сучасне обладнання, постійне вдосконалення технологічних процесів, програма відтворення, покращення якісних показників основних кормів при заготівлі і зберіганні, покращення генетичного фонду стада, розробка раціонів для всіх статево-вікових груп тварин та постійний контроль над їх впровадженням на фермах, якісне ветеринарне обслуговування, здорові високопродуктивні тварини тощо. Але вони нічого не варті без працівників, які відіграють у виробничому процесі важливу роль. Отож, одним із головних критеріїв ефективності ферм є правильна кадрова політика. Такої думки дотримуються керівники підприємств проекту “Тваринництво” Корпорації “Сварог Вест Груп”.

Так, одними із таких цінних кадрів, які дбають про корівок, є оператори машинного доїння, які належать до професійної групи “Кваліфіковані робітники”. Всього таких фахівців у господарствах працює 80, — люди, які з року в рік добре виконують свою роботу.

“Я люблю свою професію і кожного дня відповідально ставлюся до своїх обов’язків. Шаную кожну тварину, адже ще з давніх-давен відомо, що корова — годувальниця української родини. Щодня я проводжу машинне доїння корів, дотримуючись технологічної карти виробництва молока на молочно-товарному комплексі; виконую ветеринарно-санітарні роботи з догляду за вим’ям та профілактику захворювань на мастит; роздаю корм; чищу корів, годівниці; підтримую доїльні апарати у належному технічному, санітарному стані; здійснюю ветеринарну обробку новонароджених телят; надаю допомогу тваринам під час отелення; допомагаю ветеринарним працівникам вживати профілактичних заходів щодо запобігання захворюванням тварин”, — каже Світлана Олійник, оператор тваринницьких комплексів та механізованих ферм МТК с. Велика Медведівка (Шепетівський р-н).

SVAROG INSIDER: розмова з оператором машинного доїння