01 серпня 2016
«Сварог Вест Груп» другий рік поспіль очолила рейтинг найефективніших агрокомпаній

Вперше рейтинг ефективності рослинницьких агрокомпаній ми склали рік тому, коли наша команда ще працювала у «Forbes Україна». Як правило, для складення рейтингів агрохолдингів українські ЗМІ та аналітичні агентства використовували розмір земельного банку. На наш погляд, це абсолютно неправильний підхід: в Україні немає ринку сільськогосподарських земель, їх можна тільки орендувати. Ранжувати компанії за розміром того, що їм не належить і лише тимчасово знаходиться під їх контролем, – це історія не про бізнес. Що ж тоді про бізнес? Цифра, яка демонструє наскільки ефективно агрохолдинги використовують орендовані поля, який дохід вони отримують з кожного гектару, що оброблюють. Керуючись цією логікою, ми зупинились на показнику EBITDA на гектар землі, яка знаходиться в обробітку (а не просто в оренді) у компанії. Ми не наполягаємо на тому, що це максимально точний та єдино правильний показник економічної ефективності рослинницького бізнесу. Однак більш релевантний розрахунок наші аналітики поки що не розробили.

Як і минулого року для Forbes, так і цьогоріч для Landlord, ми ранжували компанії, головний напрямок діяльності яких – рослинництво та які орендують мінімум 35 000 га сільськогосподарських земель. Якщо холдинг багатопрофільний (у структурі бізнесу є тваринництво, переробка, трейдинг), ми виокремили рослинницьку EBITDA і ділили її на кількість гектарів, які перебувають в обробітку компанії.

Так, середня EBITDA на гектар у нашому рейтингу складає $314. Як і в минулому році, у списку лідирує корпорація «Сварог Вест Груп» з показником $540/га.

«Сварог Вест Груп»

Компанія спеціалізується на вирощуванні зернових, олійних культур, не-ГМ сої, яку експортує в Європу, та нішевих культур: льону, гарбуза. Врожайність пшениці у компанії у минулому році склала 89 ц/га, сої – 29 ц/га. У 2016 р. основною культурою Сварогу став соняшник – його посіви займають більшу частину земель компанії в південних областях.

Управління компанією відбувається в режимі онлайн. За словами Максима Маярчука, директора департаменту автоматизації виробничих процесів корпорації, це дозволяє мінімізувати вплив людського фактору, який створює більшість ризиків для підприємства. При проведенні польових робіт Сварог активно застосовує технологію точного землеробства, яка передбачає внесення добрив тільки на тих ділянках поля, де це необхідно, а також технології глибокої оранки та стрічкового посіву. Спеціалісти компанії модернізували техніку, що дозволило на 30% скоротити витрати палива.

За матеріалами журналу Landlord

pole