24 травня 2016
Тандему бізнесу й благодійності на Шепетівщині – 170!

Нещодавно, 20 травня, відбулася важлива подія в історії Подільського краю – Шепетівський цукровий завод відзначив 170-річницю свого заснування. Підприємство – найстарше в Хмельницькій області, проте це дає йому лише плюси: багаторічний накопичений досвід та набутий потенціал спонукає до постійного вдосконалення і розвитку.

Ще у далекому 1843 році князь Євген Сангушко заклав перший камінь у фундамент майбутнього лідера «солодкої» галузі Західної України почавши будувати цукроварню, яка в 1846 році дала свою першу продукцію. За понад півтора століття існування тутешня реліквія пам’ятає й об’єднує 8 поколінь цукровиків, які, незважаючи на виклики історії та економіки, живуть своєю справою. І комбінат, ніби фенікс, відроджується після тотальної пожежі на початку 20-го століття, відбудовується після Другої світової війни, виживає в період 90-х…

Нове життя в підприємство вдихнув Сергій Буряк, депутат Верховної Ради 6-и скликань, який у 2002 році ризикнув зробити інвестиції в підприємство цукрової галузі, які на той час масово вирізалися на металолом. Він же залучив молодого професійного менеджера Миколу Агаркова на посаду генерального директора. Їх інноваційні підходи до виробництва, збереження та розвиток стали хорошим стимулом для відновлення успішних позицій на вітчизняному та міжнародному ринках.

Новий виток роботи цукрового заводу потребував сировинної бази, що спричинило виникнення агровідділу в 2003-у. Через 3 роки на його базі розпочала роботу окрема структура – корпорація «Сварог Вест Груп», яка нині впевнено займає лідерські позиції в агробізнесі України.

За словами Сергія Буряка, інакше й бути не могло, адже інвестиції в цукропереробну та аграрну галузі краю – це, першою чергою, забезпечення місцевих жителів робочими місцями й стабільним доходом:

– Шепетівський цукровий завод – це бізнес, але бізнес із соціальним обличчям, це надзвичайно велика відповідальність перед людьми, які нам повірили й вклали максимум своїх зусиль у відродження підприємства. Це й продукує той визначальний фактор, який спонукає нас втілювати масштабні виробничі та соціальні проекти, розвивати інфраструктуру та покращувати добробут краян.

Підтвердженням цьому є й те, що напередодні свого ювілею керівництво заводу зробило надзвичайний подарунок місту – вклало в капітальний ремонт Шепетівського реабілітаційного центру для діток-інвалідів близько 2 мільйонів гривень. Відтепер пройти лікувальну терапію та реабілітаційні процедури зможе ще більша кількість дітей з обмеженими можливостями, але такими безмежними й щирими серцями.

Славна історія і сталий розвиток Шепетівського цукрового заводу сьогодні не викликають жодних питань, бо відповідь, продукована часом й діями, – одна: коли люди діляться своєю енергією любові й добра з оточуючими, то вона повертається до них сторицею і породжує всеохоплюючу силу. Силу рухатись вперед, розвиватись і ніколи не зупинятись на досягнутому.

– У нас вистачає досвіду та є злагоджений колектив, який любить свою роботу і вболіває за підприємство. Це досвідчені працівники, які мають неоціненні знання та натхнення, адже працюють тут десятками років, та молодь, яка насичує енергією й новими ідеями робочу атмосферу. І те, що ми святкуємо сьогодні своє 170-річчя, – заслуга кожного, хто своєю щоденною працею підіймає цукрову галузь регіону на якісно новий рівень, – впевнений Микола Агарков.

cukor