02 лютого 2016
УКАБ на «Зеленому тижні» у Берліні

З 15 по 24 січня у Берліні пройшла найбільша у світі міжнародна сільськогосподарська виставка «Зелений тиждень». Так, участь у ювілейному, 90-му, заході взяли 1660 експонентів із 65 країн. Цьогоріч «Зелений тиждень» відвідала рекордна кількість гостей – майже 400 тисяч із понад 100 країн. Площа представленої продукції – 118 тис. м².

Хоча й офіційно Україна не мала власного виставкового стенду, завдяки приватним ініціативам, продукція українського виробництва була представлена увазі світової спільноти. Захід відвідали представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, громадських організацій та вітчизняного бізнесу. Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» – в числі активних учасників виставки. За ініціативи УКАБу 15 січня був організований круглий стіл «Інвестиційні можливості в Україні для німецьких компаній аграрного спрямування та нові можливості, у зв’язку із вступом у дію глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС». А ввечері того ж дня в українському посольстві відбувся прийом, який відвідало майже 150 представників німецьких компаній. Учасники круглого столу обговорили інвестиційно привабливі галузі українського аграрного сектору, перспективні проекти зі сприяння експорту аграрної продукції на ринки ЄС, а також шляхи розвитку сільських територій України. За словами Міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка, для відновлення ефективного співробітництва та просування України на ринки європейських країн наразі є всі передумови.

– Ми бачимо великий інтерес до України. Це стосується не лише аграрного сектору, а й процесів реформування, подій на Сході країни, у Криму. Німці напрочуд позитивно дивляться на те, як ми долаємо ці проблеми, а агросектор показує себе рушійною силою економіки, – розповів Олексій Павленко.

Разом із тим, усі учасники круглого столу зійшлися на думці, що наступного року український стенд повинен бути присутнім на «Зеленому тижні», аби наша країна мала можливості для просування своєї продукції на європейський ринок.

– «Зелений тиждень» – це, в першу чергу, політичний захід та майданчик для діалогу між усіма гравцями агроринку: політиками, бізнесом та споживачами. Якщо Україна приєдналась до зони вільної торгівлі, то ми маємо показати, що бізнес готовий та відкритий до комунікацій. Тому українські виробники зі своєю продукцією повинні бути присутні на виставці. Міністерство також має бути зацікавлене та брати участь у презентації реального аграрного потенціалу України на таких майданчиках. Зараз дуже багато української продукції заходить у Європу як українська, але потрапляє до європейського споживача під брендами німецької, австрійської. Все це тому, що Україна, на жаль, поки що сировинна держава. Разом із тим, європейці зацікавлені в українському меді, кажучи, що він – найсмачніший. Цікавляться й українськими горіхами, соками. Є продукція, яка не лякає європейця, а є сегменти агроринку, у яких ми маємо ще завоювати довіру, зокрема, м’ясна та молочна продукція, – говорить Інна Мєтєлєва, заступник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп», член УКАБу.

цуа